Пада пълната окупация на Софийския университет
Пада пълната окупация на Софийския университет / снимки: БГНЕС
Пада пълната окупация на Софийския университет
69433
Пада пълната окупация на Софийския университет
  • Пада пълната окупация на Софийския университет

Падането на пълната окупация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, продължила повече от два месеца, вече е факт. Това съобщи Константин Галев, един от окупаторите на най-голямата аудитория в Ректората.

По думите му до това решение се е стигнало късно снощи на общо събрание, като от 100 души само 20 са били против падането на окупацията. Сред мотивите да напуснат аулата „Ранобудните студенти” посочиха, че окупацията е извънредна форма на протест, която в последно време се е битовизирала.

Студентите са категорични, че това тяхно решение няма да повлияе на гражданската им позиция и протестните им действия ще се изместят пред сградата на Народното събрание. Те дадоха и заявка, че ще участват в утрешния протест, който се организира в социалните мрежи по повод първия работен ден на депутатите след зимната ваканция.

Борис Рангелов, един от окупаторите, подкрепили решението с особено мнение, обясни пред Дарик, че е бил против падането на окупацията, защото не е ясно какви ще са действията на „Ранобудните студенти” след приключването на акцията.

„Падането на окупацията вчера беше представено като вот на доверие към група хора, които искат да обявят край на окупацията. Аз, Ивайло Динев, Антон Филев и група хора се съгласихме с решението на общото събрание, което даде този вот на доверие, но с особено мнение. Не смятаме, че сега е времето за падане на окупацията, тъй като трябва да имаме ясна стратегия и визия за развитието на „Ранобудните студенти” и за окупацията”, обясни Рангелов. 

По думите на Рангелов в сряда ще има ново общо събрание на недоволните студенти, на което се очаква да се реши какво ще правят след падането на окупацията.

„Очаква се утре да бъде решено какво ще е бъдещето на „Ранобудните студенти”, как ще се процедира и как ще се движим напред и каква е нашата обща визия за развитие, тъй като няма консенсус по този въпрос”, поясни студентът.

Борис Рангелов обясни, че няма разединение между студентите, а само различни мнения. „Категорично скандал няма. Има различни визии и представи за развитието на „Ранобудните студенти” и окупацията”, заяви той.

Междувременно стана ясно, че пада пълната окупация и на Югозападния университет, където обаче Ранобудните студенти се разграничиха от решението, взето от "малка група" на общото събрание.

Пада пълната окупация на Софийския университет
netinfo

На 25 октомври 2013 г. „Ранобудните студенти” обявиха пълна окупация на Ректората на СУ, а на 17 ноември тя беше прекратена и протестиращите студенти се преместиха в аулата на висшето училище, за да може да започнат учебните занятия в Ректората.

Днес на пресконференция „Ранобудните студенти” ще обявят причините за вземането на решението за освобождаването на аулата на СУ.

Пада пълната окупация на Софийския университет
netinfo