Пациентски организации похвалиха МЗ за цените на лекарствата
Пациентски организации похвалиха МЗ за цените на лекарствата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Мерките на Министерството на здравеопазването за цените на лекарствата са в правилна посока и ще доведат позитиви на обществото. Това се казва в писмо на пациентските организации до Министерството на здравеопазването, разпространено до медиите.

Във връзка със създалото се напрежение относно цените на лекарствата, се заявява, че „за пореден път организациите изразяват силната си подкрепа за усилията на правителството и на министър Десислава Атанасова за повишаване достъпа на българските граждани до лекарствена терапия”. Писмото е подписано от Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите и д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

В документа се подчертава още, че добрият достъп може да бъде постигнат чрез ефикасен контрол върху ценообразуването от така предложения Националния съвет. 

По въпроса за намаляване с 2% на надценките на търговците на едро и дребно, пациентските организации изразяват подкрепата си за предложението на здравното министерство, като изтъкват необходимостта за всички български граждани да бъде гарантирана достъпност до лекарства и най-вече в отдалечените и неатрактивни от бизнес гледна точка райони.

Работната група, сформирана по инициатива на здравния министър Атанасова, е постигнала консенсус по редица спорни  моменти, отбелязват още организациите в писмото. Те посочват като пример това, че участниците в разговорите са сближили позициите си по отношение на 12-месечния срок за натрупване на клиничен опит за включването на нови лекарства в позитивния лекарствен списък.

Обсъжда се и възможността НЗОК да сключва споразумения с производителите на тези нови лекарства, които да гарантират както запазването на годишната бюджетна рамка, така и достъпа на пациентите до нови лекарства. Напредък в разговорите е постигнат и по отношение на намирането на компромисни решения за цените на генеричните лекарства и цената на референтния продукт, изтъкват още те в текста.