Пациентски организации подкрепят усилията за достъпа на българите до лекарствена терапия
Пациентски организации подкрепят усилията за достъпа на българите до лекарствена терапия / снимка: sxc.hu
Пациентски организации подкрепят усилията за достъпа на българите до лекарствена терапия
55339
Пациентски организации подкрепят усилията за достъпа на българите до лекарствена терапия
  • Пациентски организации подкрепят усилията за достъпа на българите до лекарствена терапия

Пациентските организации подкрепят правитеството и Здравното министерство в усилията си за повишаване на достъпа на българските граждани до лекарствена терапия. Това поясни за Дарик Пенка Георгиева от Управителния съвет на Българската асоциация за закрила на пациентите.

От асоциацията категорично застават зад министерството по въпроса за намаляването на надценките на лекарствата с 2%. Условието обаче е да се гарантира достъпността до лекарствоснабдяване за всички български граждани.

Според Георгиева по останалите спорни точки през последните дни е постигнат консенсус. Така например била проявена добра воля за отпадането на 12-месечния срок за натрупване на клиничен опит при включването на нови лекарства в позитивния списък. Към становището на асоциацията се присъединили и от Националната пациентска организация.

По друг спорен момент, изискването за генеричните лекарства да се предостави на цена, не по-висока от 65% от оригинала, от асоциацията увериха, че предложението на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА) за цена, не по-висока от 80%, е приемливо. От една страна до щяло гарантира бърз достъп до генерични продукти на родния пазар, а от друга - по-ниските цени на лекарствата.

„Смятаме, че това е един труден момент за държавата и ние трябва да ги подкрепим. Разумни са предложенията, обсъждат се, работна група работи всеки ден. Имаме наши забележки относно някои неща, има консенсус, има добри предложения, така че надявам, че всичко ще бъде успешно и ще приключат тези преговори ”, коментира Пенка Георгиева от асоциацията за закрила на пациентите.

Георгиева посочи като едно от нещата, които не одобрява, диалогът по всичките тези въпроси да бъде воден чрез протести. „Нашето мнение е, че решението и добрите практики трябва да се взимат от работни групи, от всички участници в процеса на здравеопазването”, обясни тя.

От асоциацията изразиха очакването си към становището им да се присъединят и други национално представителни пациентски организации.