Пациентски организации отчитат липса на диалог с институциите
Пациентски организации отчитат липса на диалог с институциите / снимка: Sofia Photo Agency

Пациентски организации отчитат липса на диалог в областта на здравеопазването между тях и институциите. Не се води необходимият диалог в България, заяви Веска Събева, председател на Конфедерация "Защита на здравето".

Дванайсетте пациентски организации, членуващи в конфедерацията, настояват за бързо решаване на 10 от най-сериозните проблеми.

Сред тях са създаване на механизъм за активно партньорско участие на гражданските организации, информиране за здравната политика, както по отношение на законодателните промени, така и по отношение на бюджета на здравеопазване и в частност при разработването на Националния рамков договор.

Пациентските организации настояват и за пациентски контрол върху Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването при разпределяне на обществените средства за здравеопазване и при провеждане на търгове, при договарянето на медикаменти.

Конфедерацията „Защита на здравето” е организатор на дискусията "Здравният диалог в Европейският съюз и България - проблеми и решения", която се провежда в София.