/ iStock/Getty Images
Пациентите, на които са трансплантирани орган или клетки, да се ваксинират срещу COVID-19 с предимство. Това предложиха от пациентски организации "Заедно с теб", в които се обединяват Асоциацията за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алиансът на трансплантираните и оперираните "Бъдеще за всички" и Асоциацията на пациентите със сърдечно-съдови заболявания.

Трансплантираните реципиенти на орган да могат да се ваксинират в Александровска болница, в болница "Лозенец", във Военномедицинска академия, в болница "Св.Екатерина", както и в болница "Св.Марина" - Варна, предложиха още от "Заедно с теб". Претърпелите трансплантация на клетки да могат да се ваксинират в болниците "Св.Георги" - Пловдив, в "Царица Йоанна-ИСУЛ", в Националната болница за активно лечение на хематологични заболявания и в "Св.Марина" - Варна, допълниха от организацията.

Да има експертно и мотивирано обяснение за трансплантираните пациенти с коя ваксина могат да се ваксинират, както и кога и как може да се осъществи, настояха от "Заедно с теб", посочвайки, че при личните лекари няма такава информация.
БТА