Пациентите вече няма да могат да избират изделията, с които да се лекуват
Пациентите вече няма да могат да избират изделията, с които да се лекуват / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Пациентите вече няма да могат да избират изделията, с които да се лекуват
60905
Пациентите вече няма да могат да избират изделията, с които да се лекуват
  • Пациентите вече няма да могат да избират изделията, с които да се лекуват

Българските пациенти вече няма да имат правото да избират медицинските изделия, с които да се лекуват, тъй като ще бъдат принудени да се примиряват с най-евтините на пазара. Това се предвижда в нова методика, според която Националната здравноосигурителна каса ще заплаща най-евтините консумативи, посочват пациентски организации и лекари. Според тях въпросната методика е противозаконна и дискриминационна, тъй като дори пациентът да има желание да се лекува с по-качествено изделие, му се отнема правото да доплати за него, и ще трябва да си го закупи изцяло.

Според пациентските организации с тази методика болните няма да могат да се възползват от качествено и съвременно лечение. Имаме за пример 30-годишен пациент, който се нуждае от колянна става, обясни председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. Налага се тази става да издържи в следващите 40 или 50 години.

„В случая здравната каса поставя този пациент в много неизгодна позиция, той да трябва да си намери парите изцяло за тази става, защото рискува след 5 или 0 години да не трябва да му се прави отново тази операция. Или на 35-40 години да стане инвалид и цялата държава, цялото общество да му плащаме”, обясни Хасърджиев.

Според експертите чрез тези промени касата се стреми да разшири кръга на пациентите, които ще имат възможност да получават медицински изделия. С предвидените за целта 70 млн. лева обаче това не може да се гарантира. Основното искане на пациентите е да се организира среща с експерти от касата, на която да се избере нов механизъм за финансиране на консумативите, обясни Пенка Георгиева от Българската асоциация за закрила на пациентите.

„Когато една институция не уважава българския лекар, то тогава тежко и горко на българския пациент. Лекарите са потърпевши, пациентите са потърпевши, на д-р Пламен Цеков му е весело”, коментира Георгиева.

От Българския лекарски съюз се присъединиха към становището на пациентите, като допълниха, че въпросната методика е опасна за тяхното здраве. За съжаление обаче тя бе приета от Надзорния съвет на касата без да бъде съгласувана с трети страни, посочва председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Според него най-добре е процедурата да бъде отменена и реимбурсирането да продължи по досегашния ред.