Пациентите с Алцхаймер все още заплащат медикаментите
Пациентите с Алцхаймер все още заплащат медикаментите / www.sxc.hu
Пациентите с Алцхаймер все още заплащат медикаментите
59563
Пациентите с Алцхаймер все още заплащат медикаментите
  • Пациентите с Алцхаймер все още заплащат медикаментите

Пациентите с алцхаймер все още заплащат за животоподдържащите си лекарства. За това сигнализират от гражданско сдружение „Алцхаймер България". Експертите припомнят, че още през февруари тази година заболяването е включено в Наредба 38 и Здравната каса вече 10 месеца би трябвало да реимбурсира част от медикаментите за него. Към момента обаче нито един пациент не бил получил обратно полагащата му се сума. Оказало се, че заболяването е включено наредбата, но в позитивния списък не били посочени кои точно лекарства ще се заплащат от касата.

Според национално проучване диагностицираните случаи на деменция у нас са около 100 000. 60% от тях се отнасяли до болестта на Алцхаймер, медикаментите за забавянето на която стрували по около 200 лева на месец. Коментира проф. д-р Стефка Янчева, консултант към сдружението: „Това са най-големите трудности за семействата им - да могат да заделят средства, за да купят адекватни лекарства, а не такива, които се изписват поначало. Например се изписва нещо за подобряване кръвния ток на мозъка или за мозъчен метаболизъм. Те наистина индиректно могат да помогнат за функционирането на мозъка, но не са адресирани директно към този, дегенеративен процес, а именно тези лекарства са скъпите".

Преди повече от две години от сдружението се обърнали към Комисията за защита от дискриминация. Тогава експертите издали предписание на здравния министър Анна-Мария Борисова, в което призовали болестта Алцхаймер и сходните на нея заболявания да бъдат включени в Наредба 38. На по-късен етап от сдружението потърсили съдействието и на омбудсмана Константин Пенчев, от когото също получили подкрепа.

Накрая от пациентската организация се обърнали към Здравното министерство с въпроса защо все още не се покриват медикаментите на болните от деменция. От ведомството не уточнили причините, но поели ангажимент от януари 2013 г. НЗОК да започне да покрива поне 50 на сто от лекарствата на пациентите с Алцхаймер. „Ние обаче не вярваме на тези обещания", категорични са от сдружението.