Пациенти заплашиха с масови протести
Пациенти заплашиха с масови протести / снимка: Sofia Photo Agency Юлиана Николова
Интервю с Теодора Захариева
22928
Интервю с Теодора Захариева
Мнението на пациентските организации
  • Интервю с Теодора Захариева
  • Мнението на пациентските организации

Лидери на пациентски организации заплашиха с масови протести, ако бюджетът за здравеопазване бъде намален за следващата година. Тази сутрин те подариха на министрите здравец, с което ги помолиха да не намаляват бюджета.

На 27 октомври пациентските организации трябваше да се срещнат с представители на здравното и финансово министерство, за да обсъдят парите за здраве. На срещата е присъствал само здравният министър Божидар Нанев и по думите на Виолета Антонова, председател на "Конфедерация защита на здравето", той не е могъл да им обясни с колко ще бъде съкратен бюджетът за здравеопазване: „Той всъщност не беше наясно в крайна сметка какво ще бъде в здравеопазването и затова ние си тръгнахме, защото не желаем уклончиви отговори. Ние искаме ясно и категорично да се каже: „Ще правим ли нещо за здравеопазването или ще оставим хората да мрат по улиците".

Лидерите на пациентски организации обясниха, че въпросите им са били насочени към финансовия министър Симеон Дянков: „Изчакахме половин час, обадиха ни се, че няма да дойде и ние напуснахме. Аз мисля, че където и да си, когато поемеш такъв ангажимент спрямо народа, би трябвало да го изпълниш. И затова днес сме тук, за да потърсим отговор за финансовата рамка за здраве".

Единственият министър, който мина покрай пациентите, беше министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов: „Заповядайте, препоръките на Световната здравна организация и здравец за всички министри, за да внимават как бистрят бюджета", с тези думи се обърнаха към него събралите се хора.

Днес в МС се гласува проектобюджета на здравната каса, който предвижда намаляване с 200 милиона лева бюджета на касата за 2010.

В интервю за Дарик Теодора Захариева, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, заяви, че пациентските организации няма да се съгласят с тази позиция на държавата и ако управляващите не направят нищо по въпроса, ще търсят някакво европейско целево финансиране.

Ето какво още каза Теодора Захариева:

Ние имахме съвсем реални предложения към финансово министерство и искахме да ги обсъдим дали това е възможно. Искахме да помолим финансово министерство, ако наистина се държи на този балансиран бюджет, явно това е важно за държавата, да помолим останалите министри да предоставят някакви пари, доброволно, от своя орязан бюджет - било то за сметка на капиталовите си разходи да свият, било то на представителните, които са предвидени, но нека да не пипаме здравеопазването. Да, вярно е, че трябва да има по-малко държава в здравеопазването, това е анализът на холандската система, която е доста успешна, но не може да мотивираш един гражданин, когато той си плаща здравната осигуровка, когато е редовен данъкоплатец и в крайна сметка да няма достъп до медицинска грижа. Това щяхме да помолим финансовото министерство и да ни бъде пояснено дали това може да се случи. Искаме от финансово министерство да бъде обсъден с нас този бюджет. Ако това не се случи, в което много се съмнявам, че няма да бъдем приети от финансово министерство, тогава ще потърсим някакво европейско целево финансиране. Няма да оставим българския пациент да има ограничен достъп до медицинска услуга.

Ние, пациентите, не можем да се съгласим с тази позиция в държавата. Както е финансова криза за цялата държава, представяте ли си какво ще стане с редовия гражданин. Той също е във финансова криза, с тази разлика, че трябва да си доплаща доста от джоба. Понеже ще бъдат намалени и парите за дейности, това ще ограничи достъпа на пациенти до болнични заведения, но това автоматично ще доведе и до намаляване на работните заплати на лекарите. Ами къде са лекарите и зъболекарите?! Или след това, когато става въпрос за неприемане на пациенти, пак пациентът ще го отнася. Къде е Българският лекарски съюз в лицето на неговия председател, къде е зъболекарският съюз в лицето на неговия председател. Или нещо пак се споразумяха на тъмно на някакви обещания.

Цялото интервю с Теодора Захариева чуйте в звуковия файл