Пациенти ще доплащат за скъпоструващи лекарства с до 300% повече?
Пациенти ще доплащат за скъпоструващи лекарства с до 300% повече? / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Пациенти ще доплащат за скъпоструващи лекарства с до 300% повече?
59027
Пациенти ще доплащат за скъпоструващи лекарства с до 300% повече?
  • Пациенти ще доплащат за скъпоструващи лекарства с до 300% повече?

Клауза в новия договор между Българския фармацевтичен съюз и НЗОК предвижда пациентите да доплащат за скъпоструващи лекарства с до 300% повече, отколкото досега. За това алармираха пациентски организации и фармацевти.

Причината идва от това, че отстъпката, която до момента се правеше от фирмите производители на лекарства, вече ще се разпределя пропорционално между касата и пациента. От организациите са убедени, че по този начин ще постъпват повече средства в касата, за сметка на смъртни случай сред пациентите с хронични заболявания, които се лекуват с подобен тип лекарства.

Към момента ако едно скъпоструващо лекарство не се реимбурсира изцяло от НЗОК, остатъка се поема от производителите на лекарства под формата на отстъпка, обясни председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

„С тези текстове пациента сега задължително ще трябва да доплати тази част, която трябва да отиде в бюджета на касата, което практически ще лиши тези пациенти от възможността да се лекуват”, заяви той.

По този начин ако едно лекарство струва 1000 лева и до сега касата реимбурсираше 750 - фирмите производители покриваха останалите 250 лв. С новите текстове в закона обаче пациентът ще бъде принуден вече да заплати 75% от тези 250 лева в аптеката, която да преведе парите към здравната каса, допълни Хасърджиев.

От организациите единодушно се обединиха около мнението, че тези промени са антипациентска мярка от страна на Българския фармацевтичен съюз, която цели малките аптеки да си върнат позициите на пазара, за сметка на някои големи фармацевтични вериги. Според собственик на верига от аптеки Веселин Марешки председателят на съюза д-р Мирослав Ненчев сам е издал намеренията си, като ги е обявил преди ден пред медиите.

„Ако не беше самоувереността и глупостта на този мустакат негодник, който вчера даде пресконференция, че това днес ще бъде факт, и вие нямаше да знаете”, заяви той.

Тази сутрин представители на организациите, заедно с фармацевти, се срещнали с директора на НЗОК Пламен Цеков. В резултат на преговори, договорът за момента е спрян и неговата съдба ще се реши в понеделник. Собствениците на аптеки са на мнение, че той все пак ще бъде приет, и когато това се случи, ще последват безсрочни гладни стачки.

Организациите се обявиха и срещу още една точка от въпросния договор, за която Дарик информира в началото на седмицата. Тя предвижда да се въведе лимит на магистър фармацевтите от най-малко осем минути за изпълняване на рецепта. Така една аптека ще има възможност да обслужи не повече от осем души за час, а деветият, пожелал рецепта в рамките на този час, ще бъде върнат. Според експертите това ще доведе до нови смъртни случаи, причинени от недостиг на лекарства.