Пациенти са натровени в психо-диспансера в Пловдив
Пациенти са натровени в психо-диспансера в Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency
10 жени от отделението за остро психично болни са натровени, съобщи директорът на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Пловдив Ани Егинлиян. Епидемичният взрив е от 11 април, когато първите 4 пациентки се оплакали от разстройство, температура и втрисане. В следващите дни същите симптоми се появили и при други 6 жени от сектора.

Осем от тях са настанени в Инфекциозна болница, а две, които са въдворени на лечение в психо-диспансера с прокурорска заповед, се лекуват на място.

От РИОКОЗ предполагат, че причината е или хранително натравяне, или вътре болнична вирусна инфекция. Според д-р Егинлиян кухненският блок на диспансера е затворен за дезинфекция, след като там са констатирани нарушения при съхранението на храните.

Директорът на здравното заведение д-р Инко Кехайов обаче заяви, че кухнята работи и не е получавал заповед за спирането й, а само предписания за отстраняване на пропуските. Д-р Кехайов отхвърли версията за хранително натравяне с мотив, че във всички отделения се дава една храна, но оплакванията са само от женския сектор за остро болни, които се нуждаят от чужда грижа.

Шефът на отделението д-р Гърбучкова ще бъде наказана с глоба от 200 до 5 000 лева за това, че не е информирала навреме здравните власти и това е попречило да бъде изследвана храната от предишните дни, казаха от РИОКОЗ. Санкции от 500 до 1000 лева ще има и за началника на кухнята и готвача за пропуските в съхранението на продуктите. Очакват се резултатите от 76 проби, взети от всички пациенти на психо-диспансера и от персонала.

Други новини от Пловдив