Пациенти и лекари протестираха пред МС
Пациенти и лекари протестираха пред МС / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Пациенти и лекари протестират пред МС
30667
Пациенти и лекари протестират пред МС
Коментар на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова в предаването "Челюсти" на Дарик
  • Пациенти и лекари протестират пред МС
  • Коментар на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова в предаването "Челюсти" на Дарик

Пациентски организации и представители на Българския лекарски съюз протестираха пред Министерския съвет срещу намалените средства за здравеопазване. Според тях въвеждането на делегираните бюджети от здравната каса ще доведе до образуване на дълги листи на чакащите за прием в болниците.

Протестът на пациенти и лекари се проведе докато министрите заседаваха. Премиерът Бойко Борисов обаче помолил здравния министър да слезе при протестиращите, разказа самата професор Анна-Мария Борисова. „Министър-председателят не би искал да изнервя протестиращите и ме помоли да дойда и да се срещна с вас", заяви тя.

Теодора Захариева от Български пациентски форум обясни на министъра опасенията на протестиращите: „Не можем да си позволим да питаме в болницата дали ще има бюджет да ни лекува и да се чувстваме виновни, че вкарваме тези болници в дългове".

От своя страна Борисова заяви, че всички ще се съгласят с нея, „че системата трябва да бъде реформирана, че по този начин системата не работи".

На въпрос на Дарик дали клиничните пътеки са остойностени правилно, здравният министър отговори: „Пътеките са ниско остойностени".

Не трябваше ли от тях да се започне с реформата?

Проф. Борисова: Откъде пари?

Не можете ли да ги поискате?

Проф. Борисова: Поискайте ги.

Случайни минувачи също се присъединиха към протеста на лекарския съюз и пациентските организации.

Репортаж от протеста чуйте в звуковия файл