Пациенти дариха на Здравната каса принтери; тя ги върна - било неморално
Пациенти дариха на Здравната каса принтери; тя ги върна - било неморално / снимка: БГНЕС
Пациенти дариха на Здравната каса принтери; тя ги върна - било неморално
66885
Пациенти дариха на Здравната каса принтери; тя ги върна - било неморално
  • Пациенти дариха на Здравната каса принтери; тя ги върна - било неморално

Здравната каса отказа да приеме 28 принтера, на обща стойност 4000 лева, дарени от пациентски организации. Устройствата са били предвидени за районните здравни каси, а идеята да бъдат събрани пари за закупуването им се родила след редица сигнали от пациенти в цялата страна за забавяне на протоколи поради липса на принтери в местните каси. Това съобщи за Дарик председателят на федерация „Български пациентски форум” Иван Димитров, като уточни, че ръководствата на районните каси са откликнали на идеята да се сдобият с печатащите устройства. Днес обаче от Националната здравноосигурителна каса не приели принтерите и уточнили, че подобно дарение е противно на добрите нрави.

Като гавра с дарителите определи Иван Димитров постъпката на Здравната каса. Всичко започва с едно събрание на пациентската организация в началото на лятото, в което участвали директори на районни каси.

„На тази среща ние казахме, че имаме сигнали от пациенти от цяла България, че, когато се налага да си дават протоколите, се оказва, че нямало принтери по места и това налагало пациентите да обикалят  и да търсят къде може да си принтират документите, за да ги внесат. Попитахме всички присъстващи дали биха се съгласили ако ние, като пациентска общност съберем пари и подарим 28 принтера на всички областни градове, в които има районни каси. Всички казаха - това е много добра идея, само че ние като районни каси не можем да приемем даренията, това трябва да се случи през НЗОК”, обясни Димитров.

От два месеца насам обаче отговор от Националната здравноосигурителна каса нямало, поясни Димитров. Днес на организацията било дадено писмо, в което шефът на касата д-р Румяна Тодорова пояснява, че не може да се правят дарения по устни договорки.

„Можеше през тези два месеца чисто човешки да кажат, че за да се случи това нещо, трябва да пуснем официално писмо с искане, становище и всички тези неща, които уж сега ги измислят, и дарението да се направи. В момента това, което получаваме, е гавра с всички нас. Коментарът на това, което пише, е, че такова дарение е противно на добрите нрави. Тези 4000 лв. За 28-те принтера са събирани от хора, които искат наистина да дадат нещо от себе си, за да може нещата да вървят. За съжаление това писмо казва, че ние сме неморални и едва ли не сме престъпници, защото искаме да направим дарение на Националната здравноосигурителна каса, в нейния колапс”, разясни още Димитров.