Пачалов е полицаят, застрелял гъбаря в Дорково
Пачалов е полицаят, застрелял гъбаря в Дорково / netinfo

Стоян Пачалов е полицаят, от чийто изстрел е загинал Георги Божанов край велинградското село Дорково. Това съобщи синът на починалия Васил Божанов след среща с министъра на вътрешните работи Румен Петков. Срещата е по инициатива на вътрешния министър.

Министър Петков се е извинил на сина на загиналия и е изразил съболезнованията си за смъртта му. Васил Божанов заяви, че останал доволен от срещата, защото за пореден път Румен Петков изразил подкрепата си.

Вътрешният министър съобщил, че е уточнено кой от двамата полицаи е застрелял Георги Божанов – това е Стоян Пачалов, и е уверил, че в понеделник обвинителният акт ще бъде внесен в съда.

Васил Божанов отново посочи, че семейството му ще предяви жалба в съда и ще иска максимално наказание за виновните, както и че ще иска среща с двамата полицаи, които преди няколко дни при безразборна стрелба край велинградското село Дорково простреляха баща му.

Вътрешният министър съобщил, че е назначил комисия, която да провери информациите дали наистина в района на инцидента полицаи редовно стрелят незаконно.

Петков обаче не е дал отговор защо в продължение на 8 часа полицията не е съобщила на Божанов за убийството на баща му. Вътрешният министър обяснил, че първоначалните информации и обясненията на двамата полицаи сочели, че Георги Божанов е застрелян от рикошет и затова МВР е съобщило такава информация.

Експертизата обаче категорично доказа, че стрелбата не е била от рикошет. Васил Божанов все още няма ясно мнение защо точно са стреляли и дали е било умишлена. Той обаче отрича баща му да е предизвикал полицаите с нещо.

0,54 промила алкохол в кръвта е отчела пробата на единия от двамата полицаи участвали в инцидента в понеделник, при който загина невинен човек. Това съобщи вътрешният министър Румен Петков.

Полицаят, чийто изстрел е убил възрастния мъж, не е имал алкохол в кръвта, уточни той. По думите му след приключване на проверката в областната дирекция на полицията в Пазарджик и РПУ-Велинград ще има и друг санкции. Петков обаче не каза какви ще са те. Според него семейството на убития е в пълното си право да заведе дело срещу двамата полицаи.

На въпрос на какъв етап е разследването по инцидента с участието на сина на министър Георги Петканов, за който се твърди, че потрошил кола в село Лозенец, министърът каза, че не е проявявал конкретен интерес.

Не мисля, че трябва да се дели такъв тип преследвания от хора на семейства на министри или обикновени граждани. Всички са обикновени граждани пред съдебната система, заключи Петков.