Като ответна мярка срещу експулсирането на руски журналист от България, Русия нареди на главния кореспондент Ангел Григоров на БНР в Москва да се откаже от акредитацията и да напусне страната, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Уточнява се, че Русия все пак обмисли връщането на българския журналист, ако българските власти  "вземат положително решение" за акредитацията на руския журналист Александър Гацак в България.

Преди дни, от ДАНС поискаха експулсирането на руския журналист Александр Гацак, акредитиран кореспондент в Република България на в. „Российская газета", заради дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България. Той вече напусна страната.

След като ДАНС поиска експулсирането му: Руският журналист Гацак напусна страната

„В отговор на преследването от страна на българските власти, с участието на специалните служби, на журналиста на „Российская газета“ в София Александър Гацак и последвалото лишаване от постоянната му акредитация, те са принудени да предприемат огледални мерки срещу главния кореспондент на БНР в Москва А. Григоров. Наредено му е да предаде сертификата си за акредитация и да напусне Русия. Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното взаимодействие, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване дейността на кореспондента на БНР Ангел Григоров в Русия, ако българското правителство вземе положително решение за акредитацията на журналиста от на„Российская газета“ в София, се казва в съобщение на ведомството, публикувано на сайта.

 
БНР