Отварят пистите на Банско
Отварят пистите на Банско / netinfo

Опитите да бъде предизвикано контролирано взривяване на лавина в м. Палашица близо до ски центъра Банско в Пирин сa приключили.

Изстреляни са 5 артилерийски снаряда, всеки с обхват на действие 15 метра, но това е довело само до свличане на снежна маса, не и до появата на лавина, уточни Обрейков.

Според експерти, ако е имало заложени взривни устройства в този район, каквато заплаха бе получена от т. нар. екоорганизация "Равноденствие" в четвъртък, те биха се задействали при избухването на снарядите днес. Това не се е случило и концесионерите обявяват готовност утре да възобновят работата на съоръженията и пистите в зоната, с изключение на участъка в съседство с Палашица.

Опитите да се предизвика лавина с изстрелването на снаряди започнаха около 11.00 ч. Снежната маса не помръдна и след първите 6 снаряда, следобед бяха изстреляни по-мощни снаряди. Утре ски зоната ще бъде отворена и съоръженията в Банско ще работят, потвърди кметът на общината Александър Краваров.

Той поясни, че реалната цел на опитите за взривяване е била да се установи дали наистина има поставени някакви взривни устройства в района. Заплахата стана причина зоната да бъде затворена до момента.

Районът бе отцепен непосредствено след получаването на сигнала и бе претърсен от специални служби на МВР, планински спасители и служители на концесионера.

Кабинковата линия и всички останали съоръжения и писти не работиха и днес за разочарование на хиляди скиори и туристи от страната и чужбина, пристигнали на почивка в Банско.

Концесионерите организират подписка срещу екотерористите и нападките от страна на някои екологични организации, които твърдят, че при изграждането и функционирането на ски центъра има нарушения, заяви представителят на дружеството. Той отбеляза, че нередности не са установени при всички извършени досега прокурорски проверки.