Отварят досиетата на заемащите публични длъжности
Отварят досиетата на заемащите публични длъжности / netinfo

Отварят се досиетата на всички, които заемат публични длъжности. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене текстове от законопроекта за разсекретяване на архивите на бившите тайни служби.

Така ще станат известни имената на всички сътрудници на службите, които са били или в момента са депутати, министри, магистрати, областни управители, журналисти.

Депутатите отхвърлиха предложението на Младен Червеняков от вевицата да не се оповестяват досиетата на ръководителите на отдели и сектори в службите, работещи за националната сигурност.

Най-много депутатите спориха по предложение на Политическо движение „Социалдемократи”, което настоява лицата с установена принадлежност, за които има доказана и обявена дейност с политическо съдържание, да не могат да заемат публични длъжности.

В подкрепа на текста се обявиха от СДС и от БЗНС, защото според тях това е въпрос на морална отговорност и не можело тези хора сега да ръководят съдбите на други граждани.

От мнозинството заявиха, че не могат да приемат такъв тип лустрация, но бяха категорични, че тези хора трябва да бъдат съдени морално. В крайна сметка залата отхвърли предложението.

Депутатите решиха за разкриването, съхраняването и обявяването на документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия да отговаря 9-членна комисия, избрана от парламента. Нейни членове не могат да бъдат хора, сътрудничили на тайните служби.

Народното събрание отхвърли предложението на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов членовете на комисията да не могат да членуват в политически партии.