Отварянето на британския трудов пазар ще става постепенно
Отварянето на британския трудов пазар ще става постепенно / netinfo

Отварянето на британския трудов пазар ще става постепенно, тъй като големият брой работници, мигрирали във Великобритания след присъединяването на последните десет страни към Европейския съюз, налага анализ на ситуацията. Това заяви Негово превъзходителство Джеръми Хил – извънреден и пълномощен посланик на Кралство Великобритания в България.

Посланик Хил представи режимите, при които български и румънски работници ще могат да работят във Великобритания. Българите и румънците ще имат достъп до 2 програми за ниско квалифициран труд – в селското стопанство и в хранително-вкусовата промишленост. По тези програми има 19 750 места общо за българи и румънци. Ще се дава възможност и високо квалифицирани кадри да работят във Великобритания.

По тази програма обаче там отивали около 100 души годишно. Студентите ще работят почасово на непълен работен ден. Специалисти ще могат да кандидатстват за работни места, които са останали незаети, но ще полагат изпити. Миналата година около 1 700 българи и румънци са заели такива работни места. Това заяви посланик Хил след като стана ясно, че Лондон налага ограничения за българи и румънци, желаещи да работят във Великобритания след присъединяването на страните им към Европейския съюз на 1 януари 2007 година.

Европейската комисия изрази съжаление във връзка с наложените от Великобритания ограничения. ЕК продължава да защитава положителните ефекти от разширяването за икономиката на Съюза.