Отваряйки досиетата искаме да спрем една скрита власт
Отваряйки досиетата искаме да спрем една скрита власт / netinfo

“С отварянето на досиетата на Държавна сигурност се цели неутрализиране на една нелегитимна, скрита власт, която пречи от 16 години на промените в България, превръщайки в казионни политически партии, профсъюзи и медии. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в интервю за предаването “Седмицата” на Дарик радио.

Според него тази власт създава връзки с организираната престъпност, самата организирана престъпност и я покровителства.

“Не целим нито да задоволим амбициите на Румен Петков, нито политически да търсим реванши в миналото или морално пречистване. Ние искаме защита точно от тази скрита власт на репресивния апарат на комунистическите партии, това го искат и всички страни от Източна Европа”, добави още Костов.

“Красимир Каракачанов не беше обявен за отваряне на досието му, защото според закона действащи агенти не можеше да бъдат обявявани. Обявява се само дали даден човек е бил сътрудник до 1989 г., а не дали сътрудничи в момента или не. Не може генералите от репресивния апарат да бъдат способни да дадат експертиза как точно да бъдат неутрализирани. Не може и агент на Държавна сигурност да участва във взимането на решения кой да бъде кандидат на десницата за президент, затова е добре г-н Каракачанов да излезе от тези преговори и той го направи вчера”, заяви Иван Костов.

Цялото интервю на Кирил Вълчев с Иван Костов можете да чуете в DarikNews Audio