Отсъствието от предучилищна реже детските добавки
Отсъствието от предучилищна реже детските добавки / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Родителите на деца, попадащи в задължителната предучилищна подготовка и получаващи детски добавки, трябва да представят удостоверение, че детето е записано в съответната подготвителна група, за да не им бъде спряно получаването на месечната социална помощ.

За тази промяна в правилника за прилагане на закона за семейните помощи за деца напомнят от Агенцията за социално подпомагане. Промяната е в сила от 1-ви септември, а удостоверението за записване на детето в подготвителна група се подава в дирекциите „Социално подпомагане" до 31-ви октомври, в случай, че родителят е подал документи за детските добавки преди началото на месеца.

В случай, че детето е отсъствало през съответния месец повече от 3 дни без уважителна причина, помощта се спира. За уважителна причина се приема, когато за отсъствията на детето е представена медицинска бележка по болест или бележка от спортен клуб, в който детето членува, документ от ръководител на танцова или музикална формация, както и ако отсъствията са до 10 дни за цялата учебна година, но с уведомление от родителя.

Директорите на детските градини или училищата, в които има подготвителни групи за задължителна предучилищна подготовка, ежемесечно ще изпращат справка за отсъствията на децата до Регионалната дирекция за социално подпомагане по постоянен адрес на родителите.