Отстраниха служител от областна администрация заради съмнения в корупция
Отстраниха служител от областна администрация заради съмнения в корупция / снимкa: DarikNews

Служител на областната администрация в Шумен ще бъде отстранен от длъжност. Срещу Вежди Хасан ще бъде подаден сигнал в прокуратурата заради съмнения в корупционна схема. Това съобщи областният управител на Шумен Димитър Александров.

Вежди Хасан е старши експерт в областната администрация и същевременно е ръководител на сдружението с нестопанска цел "Център за младежки инициативи", което е спечелило проект по НП "От социални помощи към осигуряване на заетост". Чрез него е била осигурена работа на 35 души от над 20 села в региона, които са били наети на работа като домашни помощници между януари и декември 2008 г. Те са получавали минимално месечно възнаграждение, а сумите, които е трябвало да дават на Хасан, са били от 25 до 30 лв. на човек. Областният управител обаче не можа да уточни колко пари са били искани от работещите.

Четири от наетите по проекта жени са подали писмени жалби в областната администрация преди дни, с мотива, че са били карани да дават част от възнагражденията си на Хасан.

Пред Дарик председателят на Центъра за младежки инициативи Вежди Хасан обясни, че въпросните жалби са били подадени от служителите, тъй като са били подтикнати да го направят от служител на областна администрация. На въпрос на дали е получавал пари от въпросните хора, Хасан отвърна, че те са правили дарения, тъй като сдружението се издържа чрез такива. „Нямам притеснения, ще говоря, когато му дойде времето", допълни още той.

През 2005 година Вежди Хасан беше кандидат за депутат от ДПС.