Отстраниха шефа на СДВР Валери Йорданов
Отстраниха шефа на СДВР Валери Йорданов / снимка: Sofia Photo Agency: Юлиана Николова, архив
Отстраниха шефа на СДВР Валери Йорданов
64474
Отстраниха шефа на СДВР Валери Йорданов
  • Отстраниха шефа на СДВР Валери Йорданов

Директорът на СДВР Валери Йорданов се раздели с поста си заради медийна публикация. По нареждане на новия вътрешен министър Цветлин Йовчев освен шефът на столичната полиция оставки бяха принудени да подадат и шефовете на още пет областни дирекции в страната. Причините за радикалните кадрови промени, според официално съобщение на пресцентъра на МВР, са „неупражнен контрол и слаби резултати” в ръководените от тях структури.

След скандалното отстраняването на директора на ГДБОП Станимир Флоров и оставката на главния секретар на МВР Калин Георгиев от миналата седмица, промените във вътрешното ведомство продължават. Новината за първия овакантен пост дойде след работно заседание в министерството от тази сутрин. С поста си се раздели директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

„Това, което мога да кажа, е, че е истина. Освободен съм, надявам се, че ще ме пенсионират”, заяви Йорданов. Той обаче отказа да коментира причината за уволнението си, но беше категоричен, че не е по негово желание.

Въпреки масово освободените постове в МВР, в медийно изявление от този следобед вътрешният министър Цветлин Йовчев отрече промените в ръководния състав на министерството да са „чистка” на приближените до Цветан Цветанов хора. Той заяви, че повод за отстраняването на директора на столичната полиция е станал материал на в.„24 часа”, озаглавен „Г-да министри, ето я контрабандата. Хванете я!”. В материала става дума за незаконното разпространение на безбандеролови цигари на Женския пазар в София, а отстраняването на Йорданов се наложило заради „неупражнен контрол” в описания случая. Освен него с поста си се раздели и началникът на столичното Трето РУ „Полиция” комисар Валентин Симеонов.

Във връзка с поисканите оставки в София и в страната пресцентъра на ведомството публикува официално съобщение, в което се казва, че по нареждане на Йовчев са били разпоредени „спешни мерки за противодействие” на престъпността, изразяващи се в няколко стъпки. Отстранени са и шефовете на областните дирекции на МВР в Кюстендил, Монтана, Видин, Плевен и Търговище.

От съобщението става ясно още, че след общо 7-те поискани оставки в рамките на днешния ден, останалите шефове на областните дирекции в страната ще имат срок от един месец за подобряване на полицейската дейност по места.

Преди дни вътрешният министър заяви, че се предвиждат промени в Министерството на вътрешните работи (МВР) и обеща резултати до няколко месеца. Една от обсъжданите идеи е отделянето на Специализираната дирекцията „Оперативно-технически операции” (СДОТО) в самостоятелна агенция и изваждането на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) от МВР.

Валери Йорданов е в системата на МВР от 1993 г. Започва като офицер в сектор „Криминална полиция” на столичното Второ РПУ. През 2006 г. му е присъдена категория „комисар” и е назначен за началник на отдел „Криминална полиция” на СДВР. Начело на столичната полиция застава през 2009 г. с идването на власт на ГЕРБ.

В края на май Станимир Флоров обяви, че напуска системата на МВР. В момента срещу Флоров тече разследване за получаване на подкуп в особено големи размери.

Седмица след оттеглянето на Флоров и ден след официалното встъпване в длъжност на новия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев двама висши ръководители от сектора „Сигурност” подадоха оставки - главният секретар на МВР Калин Георгиев и председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” Константин Казаков.