Отстраниха от длъжност началника на ареста в Бургас
Отстраниха от длъжност началника на ареста в Бургас / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След проверка, разпоредена от министъра на правосъдието Диана Ковачева, във връзка със смъртта на германския гражданин Ролф Гремел в ареста в град Бургас е отстранен началникът на ареста в Бургас, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Освен това срещу него започва дисциплинарно производство.

Проверката бе извършена на 1 септември. В резултат на извършените действия и установени нарушения е отстранен от длъжност и началника на ареста в Бургас. Дисциплинарни производства са образувани и срещу други двама служители на ареста.

Министър Диана Ковачева назначи днес и допълнителна по-задълбочена проверка, чиято цел е да анализира всички факти и обстоятелства, довели до смъртта на арестанта. Със заповед на министъра на правосъдието е създадена и работна група, която да актуализира списъците на разрешените вещи и предмети, които могат да ползват лишените от свобода и задържаните в следствените арести. С цел обобщаване на практиката Министерство на правосъдието е поискало становището на всички началници на арести и затвори в страната.

34-годишният германски гражданин, обвинен за убийството на друг германец в Бургас се е обеси с кабел в нощта срещу 1 септември. Самоубилият се е извършил престъплението заради ревност.