Отстраниха от длъжност Христоско Вретенаров
Отстраниха от длъжност Христоско Вретенаров / снимкa: Sofia Photo Agency
Изпълнителният директор на общинска фирма “Трамкар” Христоско Вретенаров бе обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери на 670 000 лева пари от дружеството.

Софийският градски съд го отстрани от длъжност до приключване на разследването. На Вретенаров бе определена мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лева. Засега той няма да бъде арестуван, тъй като е съдействал и е направил саморъчни признания.

По обед Вретенаров бе разпитан пред съдия и е потвърдил дадените от него показания. От прокуратурата отказват да съобщят дали е посочил в тях и други лица, на които е давал парите. Той отказа да говори каквото и да било.

Адвокатът му Димитър Вълчев обясни, че Вретенаров не е присвоявал пари и изтъкна, че разследването е инициирано от клиента му и той по всякакъв начин е съдействал.

Според прокурор Андрей Андреев източването е продължило две години - от декември 2005 година досега. Съдът отстрани Вретенаров от длъжност до приключване на разследването, тъй като може да въздейства върху свидетели и да възпрепятства разследването.

Дело за клевета и уронване на престиж ще заведе директорът на дружество „Столичен електротранспорт" Йордан Василев срещу управителя на фирма „Трамкар" Христоско Вретенаров. Това каза за „Дарик" Василев, коментирайки твърденията на Вретенаров, че от източваните средства от трамвайния завод част са отивали за директора на електротранспорта.

Преди два дни стана ясно, че Христоско Вретенаров си е признал за източване на над 600 000 лв. от трамвайния завод „Трамкар" и срещу него беше образувано досъдебно производство.

Междувременно на заседание на комисията по транспорт към Столичния общински съвет се взе решение да се прекрати приватизацията на трамвайния завод, след като се проучат правните възможности за това и какви биха били неустойките, за да се върви след това към стабилизиране на дружеството. Обявената вече начална цена за завода е 22 млн. лв. Председателят на комисията Радослав Тошев предложи да се построи изцяло нов трамваен завод в покрайнините на София.