Инфлацията за първи път обръща тренда и започва да се забавя, отчете финансовият министър
Инфлацията за първи път обръща тренда и започва да се забавя. Очакваното забавяне е в съответствие на макроикономическата прогноза на Мининистерството на финансите. Това заяви министърът на финансите Росица Велкова на брифинг след края на заседанието на Министерския съвет.

Освен това в резултат на реализирани икономии, служебното правителство осигурява 142 млн. лева за изплащане на коледни добавки за пенсионерите в размер на 70 лева, съобщи още Велкова.

НСИ: Общият разход на човек от домакинство нараства с близо 24%

Социалният министър Лазар Лазаров уточни, че стартирането на изплащането ще започне през декември заедно с пенсиите и ще ги получава всеки пенсионер, независимо от размера или вида пенсии.

По думите му това ще се отрази пряко върху доходите на над 2 млн. пенсионери у нас.

"Предоставянето на допълнителни ресурси за разширяване на обхвата на лицата за посрещане на разходите на отопление, както и увеличаване на прага бедността от следващата година с 21%, ще започнем разговори със синдикати и работодателски организации относно виждането им за вдигането на минимална работна заплата. Предвиждаме тази среща да се проведе в края на седмицата", изтъкна още социалният министър.