Държавата отпуска още 1,5 млн. лева на първите 52 общини в страната, които са създали условия за провеждане на задължителна предучилищна подготовка в детските градини. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Допълнителните средства са предназначени за над 4000 деца.

Борисов отбеляза още, че за настоящата година са предвидени общо 36 млн. лв. за издръжка на 4-годишните деца в градините.

Дават 1,68 млн. лв. за строеж на детски градини в общините Костинброд и Бургас (ВИДЕО)


„Мярката е част от управленската ни програма и част от усилията ни да включим повече деца ефективно в образователната система. Изследванията показват, че децата от уязвими групи, които са включени по-рано, имат много по-малко дефицити в знанията, по-голяма част от тях достигат до гимназиално образование и отпадат по-рядко от образователната система“, изтъкна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той напомни, че след приетите през миналата година законодателни промени, общините имат възможност в рамките на три години да решат кога да се включат. От своя страна премиерът Бойко Борисов напомни, че благодарение на организирания от правителството механизъм над 50 000 деца бяха върнати или записани за първи път в градина и на училище.