/ iStock
Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната за 2022 г. в размер до 100 милиона лева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Те са за сметка на други предвидени разходи в държавния бюджет. Тези средства, както и плановете за ефективно харчене на средствата в системата, ще дадат възможност за увеличаване на доходите на военнослужещи и цивилни.

В последните години Министерството на отбраната и Българската армия изпитват сериозни проблеми да повишат мотивацията за постъпване, изпълнение и задържане на работа на военнослужещите и цивилните служители. Според министъра на отбраната Драгомир Заков тези проблеми водят и до липса на перспективи за младите военнослужещи.

Хиляди любители на военната авиация посетиха „Граф Игнатиево“ за авиошоуто (СНИМКИ)

Министър Заков постави особен фокус и върху ефективното изразходване на средства в системата на Министерството на отбраната. Този подход реално позволява повишаване на заплатите в сектора, както и да се реши един от основните проблеми, който касае военнослужещите в последните месеци – увеличаването на порциона.

Според министър Заков може да има възможност да се повишат и т.нар. квартирни в последното тримесечие на годината.

Той заяви, че в Министерството на отбраната се работи и по план как да се преодолее сериозният проблем с дисбаланса в доходите в системата, както и за изчистването на някои системни грешки, които водят до липса на перспектива в развитието на младите военнослужещи.