Отпадат платените лекарски специализации
Отпадат платените лекарски специализации / www.sxc.hu
Отпадат платените лекарски специализации
54318
Отпадат платените лекарски специализации
  • Отпадат платените лекарски специализации

От следващия месец отпадат платените лекарски специализации. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев. Те ще се финансират с евросредства, като срокът на проекта е до 2014-та година. След това Министерството на здравеопазването ще търси друг вариант за подсигуряване на пари. Благодарение на проекта близо 2000 специализанти ще бъдат подпомогнати.

Над 400 са специализантите на трудов договор у нас, които досега плащаха такса от 180 лева на лечебните заведения, в които специализират. Около 1500 пък са тези, които са на платена специализация и заплащат две минимални работни заплати, уточни зам.-министър Вичев: „Това платено обучение, което беше различно от това, което държавата финансираше, ще бъде изравнено с държавното финансиране. Правим селекция на тези, които заплащат със собствени средства и тези, които са назначени по трудов договор, които получават заплати, но внасят такси. Тези, които са заварено положение, също ще ги засегне".

По думите на заместник-министъра в сряда трябва да приключи административната работа по проекта и от следващия месец да започне финансирането на специализациите: „Ще започне финансирането на колегите, които бяха поставени при изключително унизителни условия да специализират, да си плащат таксата. Въпреки че беше записана промяна в наредбата, че някой трябва да плаща за тях, т.е. болниците, в които те специализират, на много от местата това не се случваше".

Сумата, подсигурена по проекта за тази година е 10 милиона лева.