/ Георги Димитров
България беше извадена от института „Роберт Кох“ от високорисковите зони и вече сме само рискова зона, каза Костадин Ангелов
Отпада ограничението за тържества до 15 човека, стана ясно на брифинг от здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов. Заповедта, която ги ограничаваше, е отменена от вчера.

Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона защитени хора, каза още той.

1635 са новите случаи на COVID-19 у нас

„През последната седмица се случиха две много важни неща. Първото е, че България беше извадена от института „Роберт Кох“ от високорисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. На всички българи, на вас журналистите, на които благодаря за всичко това, което правихте през тази една година и информирахте обществото. Второто важно нещо се случи вчера – имаме над 32 000 ваксинирани за един ден. Казах, че целта, която преследваме и можем да постигнем през май е 50 000 ваксинирани на ден“, допълни той.

България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост от коронавирус и на второ по смъртност.

„Зелени коридори” за ваксинация и на 6 май

Съдейки по числата за развитието на епидемията за последното денонощие, ситуацията е изключително добра, каза още Ангелов.

Само в областите Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен има повече пациенти, в останалите области намаляват хоспитализираните в лечебни заведения.

Първи резултати от изпитванията на ваксини при деца над 12 години се очакват през юни. Ако резултатите са положителни, то още в средата на следващия месец може да започне и ваксинацията на тази възрастова група.

Ангелов отчете, че вече са издадени 96 000 електронни рецепти. Ако искаме пълноценно пациентско досие, то трябва да се пълни с информация. Част от нея са лекарствата и направленията.