Тестът на Националното външно оценяване по български език за 7 клас изтече по време на изпита. Зрители на NOVA предоставиха варианта, докато учениците бяха още в класните стаи и решаваха задачите.

Над 60 000 седмокласници влязоха в класните стаи, за да отговорят на 26 задачи. Те бяха разпределени в 1700 училища и 5681 зали. Учениците писаха по вариант 2 на изпита. 

Вижте отговорите от изпита по БЕЛ след 7 и 10 клас

От Просветното министерство обясниха, че вариантът е изтекъл през някои от над 10 000 квестори, ангажирани в изпита. Сигналът е предаден към ГДБОП, а извършител до момента не е открит. 

В социалните мрежи се появиха и отговорите. Дори беше посочен популярен форум за родители, където всеки свободно може да изтегли варианта.

„Няма изтичане на информация предварително от МОН или от Центъра за контрол на образованието. По-скоро има недобросъвестни квестори”, посочи министърът на образованието Галин Цоков.

От Просветното министерство са сезирали ГДБОП за случая. От МОН не се наеха да кажат дали са засечени случаи на преписване.

„Реално погледнато, учениците са в изключително защитена среда. Те нямат достъп до мобилни устройства, има видеонаблюдение”, каза началникът на РУО София-град Ваня Кастрева. 

Най-желаните паралелки след 7 клас остават тези с профил чужди езици. Сред професионалните гимназии дълги години класацията оглавяваше банковото дело. Сега на преден план излиза електронното управление.

На този фон, лошите резултати от матурите на зрелостниците ще бъдат анализирани от новия ръководен екип на Просветното ведомство, увери министър Цоков.  
nova.bg