Отново разглеждат дело срещу бивш зам. вътрешен министър за подкуп
Отново разглеждат дело срещу бивш зам. вътрешен министър за подкуп / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд върна отново за преразглеждане делото срещу бившия заместник вътрешен министър Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов. Причината са процесуални нарушения, допуснати от по-долната инстанция.

През миналата година те получиха условни присъди от Софийския апелативен съд, като Мустафа беше осъден на две години, а Маринов на три години. Двамата са обвинени като съучастници в предлагане на подкуп от 50 000 лева на изпълнителния директор на Агенцията по рибарство и аквакултури към земеделското министерство Марин Димитров през юни 2009 г.

Година по-късно Софийският градски съд изцяло оправда двамата подсъдими. Впоследствие Апелативният съд призна Маринов за виновен и го осъди на две години лишаване от свобода и глоба в размер на 5000 лева, а после процесът беше върнат за преразглеждане.

На 11 юни 2009 г. при специализирана акция на прокуратурата и ДАНС бе арестуван бизнесменът Росен Маринов, предложил 100 000 лева подкуп на ръководителя на Агенцията по рибарство и аквакултури Марин Димитров. По-късно се появиха твърдения, че висш държавен служител е замесен в аферата. Когато името на Раиф Мустафа се появи в медиите, той подаде оставка като зам.-министър на МВР и отказа да се включи в кандидат-депутатската листа на ДПС. Впоследствие Мустафа беше подведен под наказателна отговорност и пуснат под гаранция срещу 10 000 лева.

Окончателният съдебен акт на Върховен касационен съд от 18.04. 2013 г. оставя в сила решението на Софийски апелативен съд от 01.10.2012 г., което потвърждава присъда от 30.06.2010г. на Софийски градски съд, с която подсъдимите Росен Маринов и Раиф Мустафа са оправдани.