Отново бутнаха бюста на Тодор Александров
Отново бутнаха бюста на Тодор Александров / снимка: БГНЕС

Бюстът на Тодор Александров, който беше открит в частен имот във Велес, е бил бутнат, предаде Македонската телевизия. Властите във Велес казаха, че останките от бюста и постамента ще бъдат разчистени във вторник.

Бюстът на Тодор Александров беше поставен без разрешение на тържество с български партийни символи, твърди Макфакс. По този начин искаме да припомним за легендарния водач на ВМРО Тодор Александров, признат от цял свят, но не и от родната си земя. Искаме да заявим, че в Македония живее и българско население, което няма никакви права, каза Виктор Канзуров, председател на инициативния комитет за отбелязване годишнината от рождението на Александров. Запитан дали има разрешение за издигането на този паметник, Канзуров отговори, че има право да издигне каквото иска в двора си.

Постаментът на бюста два пъти беше бутан, единия път по искане на местните власти, а в събота през нощта от неизвестни лица. Кметът на Велес осъди постъпката на Каров. Някой в това важно за македонците време си играе с нашите чувства. Поставят се големи теми, които могат да разделят македонския народ. Не можем да изравним жертвите с поръчителите на тяхната ликвидация, тоест героите с предателите и доносниците. Не можем да изравним Гоце Делчев и Гьорче Петров с Тодор Александров и Ванче Михайлов, каза кметът Аце Коцевски.