За нов случай на агресия над медици в Самоков само ден след нападението в Центъра за спешна помощ, съобщава NOVA. Напрежението сред лекарите остава. Вече има депозирани и две оставки.

Местната власт, лекари, полиция и ромски медиатори се събраха на спешна среща след случая. Предложението на медиците е жива, въоръжена охрана, която да предотвратява всеки опит за агресия. В позиция от Министерството на здравеопазването ресорният министър Асен Сербезова не просто остро осъди ситуацията, но и напомни, че има сключено споразумение между здравното министерство и Прокуратурата тези дела да бъдат с приоритет. Тя настоя за ефективни присъди.
 
След нападението над медици: Повдигнаха обвинения на синовете на починалия пациент

При поредния случай медици отново се оказаха обект на агресия от роднини на пациент, според които не му било обърнато внимание достатъчно бързо.

Екипът е бил зает. Близките на пациентката са дошли на място и са се държали агресивно с медицинската сестра и парамедичката. В крайна сметка, след като лекарят се е освободил от предния адрес и след като му е подаден този адрес за посещение, се оказва, че той няма да отиде на него, защото близките са докарали пациентката в спешното”, обясни д-р Ивалина Трендафилова - нач. на Филиала на ЦСМП – Самоков.

Жената не е била в животозастрашаващо състояние, показал прегледът на място. „Приета е в нервно отделение с диагноза световъртеж”, допълни лекарят.

Пациентката се оказала и неосигурена, показала справка в регистрите, а лекарите отново напомнят - Център за спешна медицинска помощ, не е Спешно отделение към съответната болница.

„Нашата функция, като спешни медици, е да осигурим бърз, приоритетен транспорт до най-близкото адекватно лечебно заведение с ниво на компетентност. Тоест, ние сме една медицина на колела, която трябва да реанимира и да транспортира до съответните места”, каза още Трендафилова.

Заради все по-честите случаи на агресия, трима души от филиала са поискали да напуснат. Нападнатият в събота вечерта д-р Любомир Ал - Хакак, е в болничен. А двамата братя, обвинени за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство, поискаха чрез адвоката си да се извинят.

След нападението в Самоков: Сербезова иска ефективни присъди за агресията над медици

„Аз не бих приела такова извинение, защото коства морални щети”, коментира д-р Трендафилова.

От Българския лекарски съюз също настояват за повече защита на медиците. Ако подалите заявление за напускане, не променят решението си, работата на Спешния център ще стане почти невъзможна, признават медиците.