Отношението към МВР било недостойно, непочтено и елементарно
Отношението към МВР било недостойно, непочтено и елементарно / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Двата полицейски синдиката осъждат обществената реакция спрямо служителите на МВР във връзка с убийството на Мирослава в декларация, разпространена от София прес. Според синдикалистите медиите принизяват същността и резултатите от полицейската дейност. Това действало негативно както върху отношението на гражданското общество, така и демотивиращо на всички полицейски служители, се посочва в текста.

Считаме, че е твърде недостойно и непочтено, при извършването на коментари, обсъждания и анализи на действията на полицейските служители, които в крайна сметка са довели до разкриването на посоченото тежко престъпно деяние, установяване и задържане на извършителите на убийството и извършването на цялостен комплекс от процесуални действия по документиране на престъплението, да се поставя акцент само и единствено върху пропуските и грешките, допуснати от полицейските служители, без да са известни всички факти и обстоятелства по тяхното допускане и причините, довели до това”, пише в декларацията, цитирана от news.bg.

В текста се подчертава още, че именно полицейските органи, а не медиите и различни политически партии и други публични субекти са тези, които законът е определил да извършват действията по разследване и разкриване на престъпленията. Според полицейските синдикати в тази си специфична дейност служителите на българската полиция имат правото да не се съобразяват с желанията на медиите, политическите сили или волята на пострадалите от престъпна дейност граждани. Това им право е допустимо с оглед разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност независимо и обективно, извън сферата на политиката, личните отношения или обществените нагласи, изтъкват още синдикатите.

„Декларацията изразява дълбокото възмущение и несъгласие с елементаризма, с който се подхожда и меко казано нетолерантното отношение, на което се подлагат служителите в системата на МВР, въпреки постигнатите положителни резултати в борбата с престъпността през последните няколко години”, завършва документа.