Отнеха имущество и пари на наркобоса Огнян Атанасов
Отнеха имущество и пари на наркобоса Огнян Атанасов / снимка: DarikNews.bg, архив, Благоевград

Национализират имущество в размер на 165 100 лева на наркобос номер едно в Югозапада Огнян Атанасов от се петричкото село Тополница.

Върховният касационен съд не допусна касационно обжалване решение на Софийския апелативен съд от 30 март 2011 г., по силата на което се отнемат пари и недвижима собственост на Атанасов и съпругата му Даниела.

Производството бе образувано още през 2007-а от Комисията по отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност в Благоевград. След поредица от съдебни заседания, в които бяха събрани множество доказателства и експертизи, Окръжен съд-Благоевград, в лицето на пенсионирания вече магистратът Иванка Бикова, уважи изцяло исковите претенции на така наречената Комисията, оглавява към този период от проф. Стоян Кушлев.

Съгласно първоинстанционното решение, потвърдено години по-късно от Софийски апелативен съд, Огнян и Даниела Атанасови губят 27 дка ниви в петричкото село Тополница, 52 дка земеделски имот в село Генерал Тодоров, дялов капитал в търговско дружество „Стемма” и от апартамент в Сандански. Съдът реши още да бъдат конфискувани автомобили „Тойота”, БМВ и 2560 лева, придобити от продажба на семеен „Фолксваген”.

Огнян Атанасов трябва да плати в полза на държавата и над 9000 лева, представляващи съдебни такси и адвокатски разноски по делото. Срещу Атанасов има влязла в сила присъда по наказателно дело за притежание на наркотици и водене на организирана престъпна група за трафик на дрога.

Адвокатите му искат Огнян да бъде извън затвора, според вещи лица подсъдимият има тежко психическо разстройство и се нуждае от спешно лечение. Болният страдал и от Паркинсон, имал и нарушения на речта и паметта. Петричкият наркобарон бе задържан през март 2010 г., заедно с още четирима души, в това число и негов родственик.

Новини от Благоевград