Отменят бедственото положение в Смолян, пожарът е потушен
Отменят бедственото положение в Смолян, пожарът е потушен / снимка: Dariknews.bg, Адриан Кулев

До края на работния ден ще бъде отменено бедственото положение в Смолян, обявено вчера заради горски пожар. Огънят вече е потушен.

„Няма огън никъде, на места все още тлеят въглени, но може да се каже, че сме потушили пожара", това заяви Симеон Цървуланов - директор на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението"-Смолян.

Локализиран е пожарът край Смолян, няма опасност за хората

На терена все още има служители, които ще останат на място и тази нощ. „Ще има пожарникари на мястото на инцидента, докато не паднат температурите и последните въглени не загаснат на цяло", добави Цървуланов.

Вчера следобед между смолянския квартал Райково и селата Писаница и Хасовица избухна пожар, който обхвана над 300 дка смесена гора. Заради пожара, който в един момент стана опасен за населените места, бе обявено бедствено положение.

Стотици декари гора изгоря край Смолян

Пожарът бе локализиран в четвъртък привечер, бяха прокарани просеки и огънят пресечен, а през нощта дежурни наблюдаваха мястото. В гасенето на пламъците бе използвана цялата налична техника, включиха се над 200 души доброволци, пожарникари и военни, а на помощ се притекоха и два хеликоптера от София.

Прокуратурата образува досъдебно производство за горския пожар.