Отмениха решение относно размера на данъка за колите за 2008 г.
Отмениха решение относно размера на данъка за колите за 2008 г. / netinfo
ВАС отмени решението на Административния съд в София-град, с което бе обявена за нищожна нормата, определяща размера на данъка за леките автомобили за 2008 г., приета от Столичния общински съвет в началото на годината.

Обстоятелството, че не е проведено детайлно обществено обсъждане на проекта, не е съществено нарушение на законодателството, като се има предвид краткият срок за определяне на размера на местните данъци за 2008 г. - 29.02.2008 г., смятат от ВАС.

Съдът приема за неправилен и извода на предходната съдебна инстанция за нищожност на нормата, определяща размера на данъка за леките автомобили съобразно мощността на двигателя, коригиран с коефициент в зависимост от годината на производството.

ВАС приема за невярна направената констатация от първоинстанционния съд, че с решението за продължаване на заседанието в рамките на една и съща сесия не е спазена процедурата за дейността на СОС. Наредбата е приета в срок, а впоследствие е направена корекция и са отстранени несъответствията й със ЗМДТ, смятат още от ВАС.