Отмениха присъдите по делото „Бета”
Отмениха присъдите по делото „Бета” / netinfo
Великотърновският апелативен съд е отменил присъдите на тримата подсъдими по наказателното дело за оръжейния завод „Бета" в Червен бряг, това съобщи съдия Силвия Кръстева, пресаташе на Плевенски окръжен съд. Делото е върнато на прокурора за ново разглеждане заради съществени процесуални нарушения.

През март тази година двамата бивши изпълнителни директори на "Бета" Людмил Георгиев и Руслан Иванов и председателят на стопанска кооперация „Рик" в Казанлък - Николай Кратунов получиха общо 32 години затвор. Те бяха осъдени за незаконен износ за Судан на стоки с двойна употреба за над 1 милион лева.

Основните мотиви на Апелативния съд за отмяната на присъдите е, че липсват обвинителни факти срещу подсъдимите и това прави обвинението голословно, непълно и неясно. По отношение на обвинението за длъжностно присвояване в особено големи размери, съдът е приел, че не става ясно с какви действия е осъществено изпълнението на престъплението, кога и как са извършени деянията, в какво се изразяват те и в чия полза е присвоено имуществото.

По обвиненията за митническа контрабанда мотивите за решението на Апелативния съд са, че липсват данни за това в какво се изразява подбудителската и помагаческата дейност на Людмил Георгиев и Руслан Иванов и това пречи за организиране на защитата им. Най-фрапиращото нарушение, довело до ограничаване правото на защита на тримата подсъдими, е препращането на обвинителния акт към предходен обвинителен акт, който е бил прекратен и не е бил връчван на подсъдимите.

Други новини от Плевен