Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна
Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна / снимка: БГНЕС, архив
Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна
88188
Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна
Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна
Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна
  • Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна
  • Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна
  • Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна

Делото за убийството на Яна в Борисова градина е върнато за ново разглеждане. Върховният касационен съд изпратил процеса отново при апелативните магистрати заради съществени процесуални нарушения и липса на достатъчна яснота за автора на деянието.

Според решението на ВКС не е доказано докрай, че именно Николай Русинов-Чеци е извършил жестокото убийство през лятото на 2011 г.

Делото за смъртта на Яна в Борисовата градина стигна до ВКС

На първа инстанция в Софийския градски съд шумният процес за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина приключи с доживотна присъда за единствения подсъдим Николай Русинов-Чеци. САС намали присъдата му на 19 години затвор.

В крайна сметка третата инстанция върна делото на апелативните магистрати за по-прецизно разглеждане. Според мотивите не е доказано докрай, че именно Чеци е извършил престъплението, както и не е изяснена обстановката, в която младото момиче е било убито. Магистратите са приели, че основание да оспорват присъдата на Николай Русинов имат и защитата му, и семейството на Яна Кръстева.

Чеци разказва подробно за срещата си с Яна (ВИДЕО)

В тази връзка адвокатът на Чеци Иво Найденов коментира:

"Няма безспорни доказателства Русинов да е извършил убийството. Има различни доказателства, които обаче по никакъв начин не могат да доведат до крайния извод, че Русинов е автор на деянието. Има доста неща, които трябва да бъдат направени - нови експертизи, трябва да се отговори на всички поставени въпроси".

Адвокатът на семейството на Яна Кръстева Григор Вълков също изрази надежда, че повторното разглеждане на процеса ще докаже категорично, че Николай Русинов е извършителят на убийството:

"И този път съм дълбоко убеден, че Апелативният съд не само ще приеме, че убийството е извършено по особено мъчителен начин, но и че Русинов е убил Яна с особена жестокост, и единственото справедливо наказание, което трябва да му бъде наложено, е доживотен затвор".

На 9 юли се навършват точно пет години от убийството на 28-годишната Яна Кръстева.

28-годишната Яна беше убита на 10 юли 2011 г., а тялото й бе открито на следващия ден в Борисовата градина. Чеци пък бе задържан на летището в края на 2012 г., прибирайки се от Турция.

Съдебно-медицинските експертизи доказват, че Николай е бил последният човек, с когото Яна е правила секс, а дрехите й са разкъсани от него. Кръстева е имала два телефона. Единият, от които е изключен, с изхвърлена карта и батерия, като следите по апарата са от Чеци.