Отложиха за ноември делото срещу Николов и Стойков
Отложиха за ноември делото срещу Николов и Стойков / Sofia Photo Agency Юлиана Николова
Отложиха за ноември делото срещу Николов и Стойков
22505
Отложиха за ноември делото срещу Николов и Стойков
  • Отложиха за ноември делото срещу Николов и Стойков

Софийският градски съд отложи за 10 ноември делото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. Те заедно с още петима души са обвинени в пране на пари по програма САПАРД на стойност 7,5 милиона евро. Процесът се гледа по съкратената процедура по желание на подсъдимите.

За следващото заседание бяха назначени допълнителни счетоводни експертизи.
Марио Николов отново отрече обвиненията срещу него. По думите на бизнесмена е редно първо да приключи делото за източването на пари от САПАРД, по което той също е подсъдим, и едва тогава да бъде внасян обвинителен акт за настоящето дело с обвинения за пране на пари.

Ето какво каза още Николов: „Според прокуратурата всяка финансова операция е пране на пари, независимо по какъв повод е извършена. Според нея не е необходимо да бъде доказано предикатно престъпление, това е тезата на прокуратурата. След като се застъпва такава теза, ние какво можем да направим? Нищо. Или трябва да стоим и да бездействаме и да чакаме някой да ни храни, или трябва да работим с риск да бъдем обвинявани в пране на пари за всяко платежно нареждане, което се подписва от когото и да било. Но в крайна сметка прокуратурата сама решава в какво да обвини човек. За да бъде повдигнато обвинение в България, казвал съм го многократно, необходими са три условия - бял лист хартия, формат А4, компютър, на който да се напише постановлението и прокурор, който да го подпише".