Отложиха гласуването след часове спор да има ли комисия за оградата по границата
Отложиха гласуването след часове спор да има ли комисия за оградата по границата / снимки: БГНЕС, архив
Депутати обсъждат издигнатата ограда по границата ни с Турция
71509
Депутати обсъждат издигнатата ограда по границата ни с Турция
Отложиха гласуването след часове спор да има ли комисия за оградата по границата
  • Депутати обсъждат издигнатата ограда по границата ни с Турция
  • Отложиха гласуването след часове спор да има ли комисия за оградата по границата

Повече от три часа парламентът спори има ли смисъл да се сформира временна комисия, която да следи разходването на средства за строежа на ограда по границата с Турция.

Правителството взе решение да бъде изградено такова съоръжение, за да спре имигрантската вълна. Първоначално оградата трябваше да струва около 5 млн. лв., но впоследствие се оказа, че ще е почти два пъти по-скъпа. Пред депутатите министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че ще издаде заповед за наказание на длъжностни лица, свързани с процедурата по договаряне и контрол на строежа на оградата.

Искането за комисия, която да разследва разходите, дойде от ГЕРБ, но срещна категоричен отпор от страна на останалите три парламентарни групи.

Традиционно по време на дебатите не липсваха шеги и закачки между депутатите. Те дойдоха след сериозните аргументи - от опозицията обвиниха управляващите, че парите за строежа на оградата се харчат непрозрачно, и контраобвинението -ГЕРБ се опитват да дестабилизират страната с нова имигрантка вълна.

Репликите между Снежана Дукова от опозицията и Страхил Ангелов от левицата излязоха от конкретната тема.

„Недопустимо е да неглижирате по този безпрецедентен начин усвояването, или по-точно кражбата, на едни 5 милиона лева. За вас, ако те са нищо, то за българските граждани, които се лекуват, които правят ин витро процедури те са изключително важни, обърна се от трибуната Снежана Дукова от ГЕРБ.

„В Турция в момента има около милион души, които не са само от Сирия. Те идват и от други части на света. Когато влязат тук още 50 000 са напълно достатъчни, за да остане проблемът с инвитрото на заден план", коментира Страхил Ангелов.

Отложиха гласуването след часове спор да има ли комисия за оградата по границата
netinfo

След продължилите над три часа дебати председателят на парламента Михаил Миков сподели виждането си, как е можел да протече работният ден на депутатите: „Наистина този пленарен ден, ако се бяхме хванали 240 души, сигурно един-два километра от оградата, ама не се строи с думи, щеше да се случат".

В крайна сметка до гласуване не се стигна и то беше отложено за утре, а заради решението опозицията поиска оставката на зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов, който ръководеше заседанието.