Отложиха делото срещу Софиянски за Милениум център
Отложиха делото срещу Софиянски за Милениум център / netinfo
Софийски градски съд отложи за 1 февруари делото срещу бившия столичен кмет Стефан Софиянски за “Милениум център”, като прие, че неявяването му поради ангажименти в Европарламента представлява пречка за даване ход на делото.

Съдът прие да се изпрати незабавно запитване до МВнР за статута на Софиянски като евродепутат, тъй като защитата е внесла молба за преценка дали на този етап делото да продължи с оглед положението на Софиянски като евродепутат.

Адвокат Даниела Доковска каза, че не е поставен въпросът за спиране или прекратяване на делото с молбата, защото нейният подзащитен желае процесът да продължи. Съдия Алексей Трифонов каза, че към момента няма основание за спиране на делото, защото не разполага с доказателства, че Софиянски се ползва с имунитет като евродепутат.

Съдът разполага само с устав и общи условия, регулиращи задълженията на евродепутатите. От тях може да се направи изводът, че те се ползват само с функционален имунитет, тоест само за дейността си в ЕП. От друга страна, е налице абсолютна забрана за задържане на евродепутат без съгласието на Европарламента.

Пред Дарик Софиянски заяви, че е готов да се яви на следващото заседание на съда на 1 февруари.

„Вчера и днес физически не можех. Помолих за отлагане, не съм искал спиране на делата”, подчерта Стефан Софиянски. В звуковия файл можете да чуете какво още каза той пред Дарик.