Отложиха делото срещу Амигоса
Отложиха делото срещу Амигоса / снимка: Sofia Photo Agency

Софийският градски съд отложи за 19 и 20 февруари делото срещу Петър Петров – Амигоса. Той, заедно с братята Дойчин и Димитър Мирянови, е обвинен за пране на пари. Магистратите отказаха да изменят мярката за неотклонение на Петров, която е парична гаранция в размер на 15 хиляди лева, в по-лека.

Според прокуратурата, подсъдимите са създали организирана престъпна група, чиято схема е действала през 1997 г. Чрез нея фирмата "Амигос 3" е "изпрала" 99 милиона лева от контрабанда на цигари през България за Македония. Амигоса е бил съдружник на покойния Иван Тодоров – Доктора.

Магистратите отказаха да отменят съдебната забрана на Амигоса за напускане на пределите на България. Делото бе отложено поради назначаването на нова съдебно-счетоводна и съдебно-икономическа експертиза. Адвокатът на Петров Христо Георгиев заяви, че искането му ще има за цел да изясни делото от фактологическа гледна точка:

„То е пряко свързано с предявените обвинения, тъй като за мен вещите лица дадоха много неясно заключение. За това направих тези допълнителни искания, защото не може да обвиняваш един човек, че е прал пари или че е извършил престъпление по чл. 250 – незаконни преводи на пари в чужбина, без да се уточни размерът на тези суми. Аз това искам да се конкретизира от вещите лица – какъв е размерът, на кои дати са извършени преводите, къде са извършени. Това са моите въпроси, конкретни са и искам конкретни отговори от вещите лица”, заяви още адвокат Христо Георгиев.