Отложиха делото срещу Амигоса
Отложиха делото срещу Амигоса / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Софийският градски съд /СГС/ ще се произнесе с решение по делото срещу Петър Петров, известен като Амигоса, на 16 декември. Петров е съдружник на покойния Иван Тодоров-Доктора.

Петър Петров, заедно с братята Дойчин и Димитър Мирянови, както и Цвета Манавска, е обвинен за пране на пари. Според прокуратурата, подсъдимите са създали организирана престъпна група, чиято схема е действала през 1997 г. Чрез нея фирмата "Амигос 3" е "изпрала" 99 000 000 лева от контрабанда на цигари през България за Македония, съобщава БТА.

Подсъдим по делото бе и Иван Тодоров, но след смъртта му наказателното производство срещу него бе прекратено. Той бе застрелян на 22 февруари 2006 г. на ул. "Червена стена" в квартал "Лозенец" в София.

На съдебното заседание бяха прочетени показанията на свидетелят Любен Йовановски, дадени в Скопие. Според показанията му, той е бил съдружник на Петров и двамата са имали намерения да правят обща фирма. Йовановски е участвал в схемата, като е пренасял пари през границата с Македония.

На заседанието бяха прочетени показанията на още двама македонски граждани, единият от които също е участвал в пренасянето на парите през границата.

Днес пред съда бяха представени и съдебно-икономическа и съдебно-счетоводна експертиза. Делото беше отложено поради липсата на едно вещо лице, участвало в изготвянето на съдебно-техническата експертиза. Тази експертиза ще бъде представена на следващото съдебно заседание на 15 декември.

Наблюдаващия прокурор по делото Божидар Джамбазов уточни пред журналисти след края на съдебното заседание, че в случая става въпрос за цигари от Косово. Парите от продажбата им са били превеждани освен чрез фирма "Амигос" и чрез няколко други фирми, които не са развивали дейност. Парите са били внесени в техните сметки, а след това са били превеждани в чужбина.

Според Джамбазов става въпрос за около 2000 транзакции на стойност малко под 100 000 000 лева. Парите са носени в брой от Македония в София и са внасяни в сметките на фирмите.