Отложиха делото Борилски
Отложиха делото Борилски / снимка: DarikNews

Великотърновският апелативен съд отложи разглеждането на съдебномедицинската експертиза по делото "Борилски" по искане на защитата на обвиняемите. Страните по делото се споразумяха то да продължи при закрити врата в частта за използваните специални разузнавателни средства, приложени към делото.

Следващото заседание, на което ще бъде разгледана съдебномедицинската експертиза, е насрочено за 19 януари. Отлагането бе поискано от защитата на обвиняемите Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона, тъй като притежаваните от защитата преписи на медицинската експертиза са с различно съдържание от оригинала, предоставен от вещите лица.

След кратко съвещание съдия Милчо Ванев даде 5-дневен срок на защитниците на обвиняемите да се запознаят със снимковия материал и експертизата, изготвена от вещите лица.

На заседанието се яви само единият обвиняем - Стоян Стоичков-Барона. Другият подсъдим Георги Желязков отсъстваше от залата заради заболяване и висока температура, заяви неговият защитник адвокат Райна Хаджиева. На делото не се яви и защитникът на единия от обвиняемите - адвокат Галин Исаев

Мартин Борилски бе намерен убит на 20 юли 2000 година в парижката си квартира с 93 прободни рани от нож. Разследването, водено от френски следователи, идентифицира като основни заподозрени за деянието българите Георги Желязков и Стоян Стоичков - и двамата от Варна.

Случаят "Борилски" продължава вече девета година. Делото започна във Варненски окръжен съд, но след отвод на съдиите бе преместено в Шумен. Там бе постановена оправдателна присъда за Желязков и Стоичков, която бе потвърдена от Апелативен съд Велико Търново. Върховен касационен съд върна делото заради редица противоречия.

Други новини от Велико Търново