Отличават най-зеления град в България
Отличават най-зеления град в България / Sofia Photo Agency, архив
Отличават най-зеления град в България
59594
Отличават най-зеления град в България
  • Отличават най-зеления град в България

Най-зеленият град в България ще бъде отличен днес на церемония в София, организирана от Дарик и МОСВ. Президентът Росен Плевнелиев, екоминистърът Нона Караджова, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и столичният кмет Йорданка Фандъкова ще наградят общините, отличени в националната кампания „Зелена България".

Церемонията ще започне точно в 12.12 ч. на 12 декември 2012 г. в музея „Земята и хората". Наградите "Зелен град" са част от кампанията на Дарик "Най-добрият град за живеене в България", които тази година се осъществяват съвместно с кампанията на екоминистерството "Зелена България".

Дарик радио организира класацията "Най-добър град за живеене в България" от 2007 година насам. От 2008 година раздава и награди в различни подкатегории - за култура, бизнес, зелен и проспериращ град, разказва водещият на предаването „Седмицата" по Дарик Кирил Вълчев.

Досега призът за най-зелен град са грабвали Велинград, Тетевен, Смолян, Габрово, припомня той. От миналата година конкурсът на Дарик се провежда съвместно с кампанията на екоминистерството "Зелена България", която се финансира от ОПОС.

През 2011 година специално жури избираше най-зелените градове в страната според броя жители в тях. От тази година обаче е въведен нов обективен критерий в класацията. Най-зелените градове са тези, които са спестили най-много въглеродни емисии. Тоест зелени са градовете с най-много проекти по енергийна ефективност, санирания на сгради и друг вид начини, с които се пестят емисии. Остава критерият брой на населението, казва още Кирил Вълчев.

От догодина броят на критериите ще бъде разширен, така че градовете да бъдат оценявани като "зелени" спрямо обективни и статистически измерими показатели. Копенхагенската конвенция за най-зелен град предлага осем такива критерия, но и в нея, най-важният са спестените въглеродни емисии, разказа още Вълчев.