Отлагат избора на инспектората, ако липсва мнозинство
Отлагат избора на инспектората, ако липсва мнозинство / Sofia Photo Agency

Очаква се Народното събрание да приеме окончателно държавния бюджет за 2008 година. По програма следваща точка в работата на депутатите ще бъде изборът на членовете на съдебния инспекторат, но гласуването може да бъде отложено заради липса на достатъчно мнозинство.

Парламентът трябва да избере десет инспектори и един главен инспектор, за което обаче Конституцията изисква мнозинство поне от две трети от депутатите или 160 гласа. Такава подкрепа е нужна за избора на всеки един от членовете на инспектората. След напускането на 16 депутати от НДСВ обаче, трите управляващи партии разполагат само със 152-ма депутати.

Гласовете на новата група „Българска нова демокрация” са ключови, защото въпреки разговорите с няколко депутати от БНС и независимите по неофициална информация управляващите не са успели да си осигурят нужното мнозинство от над 160 гласа.

С групата на бившите жълти депутати обаче няма постигнато съгласие, защото те настояват Николай Свинаров да запази председателския си пост във вътрешната парламентарна комисия, въпреки желанието на НДСВ да го замени с Минчо Спасов или друг от царската група.

Самият Минчо Спасов беше един от кандидатите на НДСВ за член на инспектората, но преди ден оттегли официално номинацията си и отказа да бъде част от бъдещия контролен орган на съдебната власт. Действието му само засили съмненията в "Българска нова демокрация", че той е човекът, който се готви да замени Николай Свинаров на поста.

Депутати от мнозинството прогнозират, че ако в рамките на деня не се постигне съгласие с БНД и не се осигури подкрепа за да бъде избран съставът на инспектората, гласуването може да бъде отложено за след Нова година.