Отлагането на проблема на Косово не е решение
Отлагането на проблема на Косово не е решение / netinfo
Международната общност трябва да окаже натиск върху Сърбия и Косово за решаване на проблема със статута на областта. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин по време на международната конференция за сигурността, която се провежда в столицата.

Според Калфин двете правителства в Белград и Прищина трябва да покажат воля за отстъпки и желание за участие в преговорите.

Участниците във форума се обединиха около мнението, че все още Балканският полуостров продължава да е източник на напрежение.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин подчерта, че отлагането на проблема с Косово не води автоматично до неговото решение.

Приемането на Сърбия и Косово в ЕС автоматично би премахнало пречките за решението на този проблем. Това посочи в обръщение от името на президента Георги Първанов началникът на кабинета на държавния глава генерал Никола Колев.

В международната конференция участват представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, Министерството на отбраната и Генералния щаб на Българската армия.

Форумът продължава следобед с учение на спецчасти на МВР за освобождаване на заложници от превзета от терористи сграда.