/ iStock/Getty Images
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) започва чат приложение за разговор и консултации с деца, съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 ч. експерти ще бъдат на разположение, за да отговорят на въпросите им. Чатът ще бъде достъпен за всяко дете през официалната интернет страница на Националната телефонна линия за деца на ДАЗД – 116111.bg.

Анализите на данните от обажданията на телефон 116111 показват немалък брой мълчаливи позвънявания. Най-често те са свързани със страх и притеснение за разговор, но в същото време показват и необходимостта за споделяне. По думите на специалистите чат приложението е още по-лесен и достъпен вариант за тези деца, така че да получат подкрепа.

Телефонната линия 116111 на ДАЗД е част и от Глобалната мрежа телефонни линии за деца, в която членуват още 133 страни. 

Според председателя на ДАЗД д-р Таня Иванова децата все повече комуникират чрез социалните мрежи и чат приложения и е било важно Агенцията да отговори на тази потребност, така че децата да имат още една възможност да потърсят съвет или подкрепа от експерти.

Както и при обаждане на Националната телефонна линия за деца, така и при свързване в чат приложението, разговорът е анонимен и напълно безплатен.

По данни на ДАЗД от началото на годината на телефон 116111 са получени над 13 500 обаждания. Над 4000 са проведените консултации, като близо 2300 от тях са с деца. 574 са подадените сигнали за първите шест месеца на годината. 

Най-честите причини да се потърсят консултантите са проблеми в семейството и различни форми на насилие над и между деца. Запазва се тенденцията подрастващите да търсят съвет и подкрепа във връзка с трудности във взаимоотношенията както с връстниците им, така и с възрастните, посочват от агенцията.
Йоана Димитрова/БТА