Откритите в река Янтра бройлери умрели от задушаване
Откритите в река Янтра бройлери умрели от задушаване / netinfo

Задушаване е вероятната причина за смъртта на откритите в река Янтра, край село Драганово, мъртви птици, съобщи д-р Станимир Спасов от Районната ветеринарно- медицинска служба във В. Търново.

65 чувала с над 200 мъртви бройлера бяха събрани, в речното корито, от водолази на Гражданска защита в четвъртък по сигнал на жители на селото.

“Разполагаме с информация, че електрозахранването в района на Драганово е прекъсвано заради профилактика миналата неделя, когато температурите надхвърлиха 40 градуса. Това означава, че вентилационните системи на птицефермите не са работили, а бройлерите не издържат на висока температура.

Така че по всяка вероятност смъртта им е настъпила от задушаване, но със сигурност ще говорим след понеделник, когато ще бъдат ясни резултатите от изпратените за анализ в централната лаборатория в София проби”, коментира д-р Спасов.

Днес мъртвите птици бяха изгорени в екарисажа в Шумен.

Направената проба на водата от мястото, където са намерени чувалите показва, че няма промени в показателите и. Полицията продължава да издирва хората изхвърлили бройлерите.

Още новини от Велико Търново