Откриха тялото на жена, загубила се в планината
Откриха тялото на жена, загубила се в планината / снимка: Дарик - Велико Търново

Тялото на великотърновката Емилия Димитрова е открито до заслон под връх Ботев, съобщи секретарят на Туристическо дружество "Трапезица- 1902" Георги Димитров. 42-годишната учителка в Природоматематическа гимназия "Васил Друмев" изчезна миналата неделя в района на хижа "Васил Левски" над Карлово.

Три групи от планинари от старата столица се включиха в издирването на жената. Една от тях, водена от Ясен Долчинков, се е натъкнала на тялото.

Димитрова е открита на около двайсетина минути път от заслон, където е можело да намери помощ. Намерена е до къщичка на ел. инсталацията, захранваща връх Ботев, почти до пътеката. Най-вероятно жената е починала от измръзване. Температурата на тази височина пада до минус 5 градуса през нощта, а великотърновката не е била екипирана, нямала е храна и вода.

По последна информация, миналата неделя тя е излязла от хижа "Васил Левски" с двама туристи от София. Те обяснили, че се разделели с Емилия на разклона на пътеката за хижа "Рай". Момчето и момичето сметнали, че тя ще се върне обратно в хижа "В. Левски", от където ще продължи с колегите си.

Емилия Димитрова е била участник в пътуващ семинар на учители, преподаващи модул "Туризъм" във великотърновските училища, организиран от Комисията за ученически туризъм към ТД "Трапезица- 1902". Какво я е накарало да поеме в обратна посока към връх "Ботев" остава загадка.

Новини от Велико Търново